Tészták

Kókuszos tészta (2)

Teflon serpenyőben 2 teáskanál szezámmagot szárazon megpirítottam. Rázogatni kell, nehogy odaégjen. (kb. fél perc) Adtam hozzá kb. 2-3 evőkanál kókuszreszeléket, és még egy fél percig rázogatva pirítom. A végén egy pici olívaolajat teszek alá. Teszek bele 2 evőkanál fruktózt és fahéjat (vagy 2 csomag fahéjas fruktózt). Addig melegítem óvatosan, amíg el nem olvad a fruktóz. Néha picit le kell venni a tűzről, mert ha megég, akkor nem jó.
Ez így eddig bármibe (süti vagy akármilyen édesség) felhasználható. Én 10 dkg kifőtt tésztával kevertem össze.

 

Paradicsomos penne (2)

Egy csomag durumtésztát (tollhegy penne) másfél liter, higított paradicsomsűrítményben megfőzünk, reszelt hagymával, fokhagymával, oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, egyéb olaszos fűszerekkel ízesítjük, de mindvégig keverjük, mert összeragad különben! A végén besűrűsödik, és parmezánnal szórva tálalható.

Sonkás spenótos tészta (2)

20 dkg 3 színű tészta (durumdarás), 20-25 dkg paraj (mirelit is jó, el kell fűrészelni), 15 dkg füstölt sonka (sovány), 1,5 dl 10 %-os tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, 2 evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál tárkony, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint
10 dkg sajt (legjobb a füstölt sovány, pl. Anikó)

A tésztát kifőzöd, közben az olajon átforgatod a sonkát. Ezután beleteszed a spenótot, az összenyomott fokhagymát, tárkonyt, szerecsendiót, sót és borsot, kb. fél deci vizet. 5-10 percig párolod, majd felöntöd a tejszínnel elkevert keményítővel. Kicsit összerottyan, nem szabad forralni!!!
A tésztára szedve tálalod. Majd megszórod reszelt sajttal (ha puha, beteszed a mélyhűtőbe pár percre

 

Spenótos tészta (2)

20 dkg tk. tészta, 25 dkg fagyaszott spenót, 12 dkg túró, 0,5deci tej, 1/4 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, bors, szerecsendió, bazsalikom. Sütőt 220 fokra előmelegítem, tésztát megfőzöm, spenótkrém: spenótot lecsöpögtetni, turmixolni a többivel, összekeverni, kerámia tálat kivajazni, s benne megsütni, tetejére lehet rakni kecskesajtot, 15 perc alatt kész.

Spenótos tészta (2)

Megfőzöm a teljes kiőrlésű tésztát- pl. Biopont. Szűröm. Összeturmixolok: felengedett mirelit spenót, vagy friss, újhagyma, fokhagyma, light túró, tejszín, tej, bors, szerecsendió, esetleg sajt. Összekeverem a tésztával, és tűzálló tálba rakom. Sajtot reszelek rá, ami 2es kódú és sütőben megsütöm, Tetejére tehetek még bazsalikomot, vagy petrezselymet.

Szójás tészta (2)

Szójakockát fél liter vegetás borsos vízbe áztatok, kb. 2 órát. A telj. durumtésztát kifőztem, lepirítom a hagymát olívaolajon, beleraktam a kockára vágott párizsit, és a szójakockát, só, bors. fokhagyma, oreganó, és bazsalikom jön hozzá, és egy doboz paradicsompüré, és 2 dl light tejszint, és összeforraltam, majd beleforgattam a tésztát.

Tejfeles tojásos tészta (2)

Kifőztem egy zacsi t.k tésztát, majd leszűrtem.
Ezalatt vöröshagymát tengeri sóval, és olívaolajjal üvegesre pirítottam, majd ráöntöttem 4 tojás, és egy nagy light tejfel keverékét, és összesütöttem a serpenyőbe- olyan túrós állaga lett így. És a kettőt összekevertem.

 

Zablisztes gyúrt tészta (2)

8 személyre: 1 kg zabpehely lisztet egy kiskanál sóval összekeverünk majd 8 tojást hozzáadunk. Meggyúrjuk közben apránként annyi vizet adunk hozzá amennyit felvesz. Akkor jó ha 5-6 percnyi gyúrás után sima, egyenletes a tészta. 4-5 részre osztjuk egyenként meggömbölygetjük, 10 percre félrerakjuk úgy hogy a tetejüket kevés olajjal megkenjük. Lisztes (zabpehely liszt) gyúrólapon egyenként kb. 3 mm vékonyságú kerek lappá gyúrjuk. 10 percig szikkadni hagyjuk majd a meglisztezett sodrófára tekerjük, hosszában elvágjuk. A tésztaszalagokat enyhén meglisztezve egymásra fektetjük majd lisztbe mártott késsel földaraboljuk. Meglisztezett abroszon szétterítjük szikkadni hagyjuk