|
|
Tészták |
Teflon serpenyőben 2 teáskanál szezámmagot szárazon megpirítottam. Rázogatni kell, nehogy odaégjen. (kb. fél perc) Adtam hozzá kb. 2-3 evőkanál kókuszreszeléket, és még egy fél percig rázogatva pirítom. A végén egy pici olívaolajat teszek alá. Teszek bele 2 evőkanál fruktózt és fahéjat (vagy 2 csomag fahéjas fruktózt). Addig melegítem óvatosan, amíg el nem olvad a fruktóz. Néha picit le kell venni a tűzről, mert ha megég, akkor nem jó.
Ez így eddig bármibe (süti vagy akármilyen édesség) felhasználható. Én 10 dkg kifőtt tésztával kevertem össze.
|
Egy csomag durumtésztát (tollhegy penne) másfél liter, higított paradicsomsűrítményben megfőzünk, reszelt hagymával, fokhagymával, oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, egyéb olaszos fűszerekkel ízesítjük, de mindvégig keverjük, mert összeragad különben! A végén besűrűsödik, és parmezánnal szórva tálalható. |
20 dkg 3 színű tészta (durumdarás), 20-25 dkg paraj (mirelit is jó, el kell fűrészelni), 15 dkg füstölt sonka (sovány), 1,5 dl 10 %-os tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, 2 evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál tárkony, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint
10 dkg sajt (legjobb a füstölt sovány, pl. Anikó)
A tésztát kifőzöd, közben az olajon átforgatod a sonkát. Ezután beleteszed a spenótot, az összenyomott fokhagymát, tárkonyt, szerecsendiót, sót és borsot, kb. fél deci vizet. 5-10 percig párolod, majd felöntöd a tejszínnel elkevert keményítővel. Kicsit összerottyan, nem szabad forralni!!!
A tésztára szedve tálalod. Majd megszórod reszelt sajttal (ha puha, beteszed a mélyhűtőbe pár percre
|
20 dkg tk. tészta, 25 dkg fagyaszott spenót, 12 dkg túró, 0,5deci tej, 1/4 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, bors, szerecsendió, bazsalikom. Sütőt 220 fokra előmelegítem, tésztát megfőzöm, spenótkrém: spenótot lecsöpögtetni, turmixolni a többivel, összekeverni, kerámia tálat kivajazni, s benne megsütni, tetejére lehet rakni kecskesajtot, 15 perc alatt kész. |
Megfőzöm a teljes kiőrlésű tésztát- pl. Biopont. Szűröm. Összeturmixolok: felengedett mirelit spenót, vagy friss, újhagyma, fokhagyma, light túró, tejszín, tej, bors, szerecsendió, esetleg sajt. Összekeverem a tésztával, és tűzálló tálba rakom. Sajtot reszelek rá, ami 2es kódú és sütőben megsütöm, Tetejére tehetek még bazsalikomot, vagy petrezselymet. |
Szójakockát fél liter vegetás borsos vízbe áztatok, kb. 2 órát. A telj. durumtésztát kifőztem, lepirítom a hagymát olívaolajon, beleraktam a kockára vágott párizsit, és a szójakockát, só, bors. fokhagyma, oreganó, és bazsalikom jön hozzá, és egy doboz paradicsompüré, és 2 dl light tejszint, és összeforraltam, majd beleforgattam a tésztát. |
Kifőztem egy zacsi t.k tésztát, majd leszűrtem.
Ezalatt vöröshagymát tengeri sóval, és olívaolajjal üvegesre pirítottam, majd ráöntöttem 4 tojás, és egy nagy light tejfel keverékét, és összesütöttem a serpenyőbe- olyan túrós állaga lett így. És a kettőt összekevertem.
|
8 személyre: 1 kg zabpehely lisztet egy kiskanál sóval összekeverünk majd 8 tojást hozzáadunk. Meggyúrjuk közben apránként annyi vizet adunk hozzá amennyit felvesz. Akkor jó ha 5-6 percnyi gyúrás után sima, egyenletes a tészta. 4-5 részre osztjuk egyenként meggömbölygetjük, 10 percre félrerakjuk úgy hogy a tetejüket kevés olajjal megkenjük. Lisztes (zabpehely liszt) gyúrólapon egyenként kb. 3 mm vékonyságú kerek lappá gyúrjuk. 10 percig szikkadni hagyjuk majd a meglisztezett sodrófára tekerjük, hosszában elvágjuk. A tésztaszalagokat enyhén meglisztezve egymásra fektetjük majd lisztbe mártott késsel földaraboljuk. Meglisztezett abroszon szétterítjük szikkadni hagyjuk |
|
|
|
|