Sós sütik

Húsos csiga (2)

20 dkg margarin light, 30 dkg t.k. liszt, 1 kk. teng. só, 1/2 pohár tejfel- jól összegyúrni, ez a tészta, és hűtőbe tenni 1 órát- addig tölteléket keverni- 10 dkg reszelt sajt, 30 dkg grillpipi, vagy husi, 1 ek tejfel, 1 tojás.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nyújtjuk, és a töltelékkel megrakjuk, feltekerjük, és felvágjuk, mint a kakaós csigát, és az olajozott tepsire rakjuk, reszelt sajttal még meg lehet szórni, és az előmelegített sütőbe a sajt barnulásáig sütjük- Nagyon finom lett.

Kefires lángos (2)

3 doboz kefir, 3 tojás, 1 kg liszt, só, 5 dkg élesztő, s annyi tej, hogy nokedli keménységű tésztát kapjunk. kelesztjük, sütjük. Több napig tartható hűtőben, s mindig frissen készíthető.

 

Krumplis pogácsa (2)

2 dl tej, 1 kanál fruktóz, 50 dkg t.k. liszt, 1 tojás sárgája, 8 közepes főtt krumpli reszelve, 3 dkg élesztő. összedolgozzuk, kelni hagyjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük a tetejét, s sütjük.

 

Lángos lepény (1)

Az 1-es palacsinta receptben szereplő tésztát csináltam meg és amikor kisütöttem akkor kicsit vastagabb palacsinta tésztát csináltam, mármint a serpenyőbe és azt jól átsütöttem (ja a tésztájába tettem 1 kis reszelt fokhagymát) aztán   megkentem a tetejét fokhagymával (félbe vágtam 1 gerezdet és jól bedörzsöltem vele)aztán sajtot meg tejfölt tettem a tetejére. Nekem ízlett bár nem hasonlít ezzel a zabkorpás módszerrel a lángosra de az illúzió és az íz hasonló. Finom és 1-es persze sovány sajt meg tejföl is az sütés olíva olaj.

Pikáns lepényke (2)

10 dkg valamilyen pehely, 1 kis fej nagyon apróra vágott szárazon pirított vöröshagyma, bors, só, kömény, paprika ízlés szerint, 1 dl víz. Ezeket össze kell keverni, és 1-1 kanálnyit tepsire téve jól lelapogatni, és kisütni. Lehet serpenyőben is pici olajon kisütni.

 

Zabszelet (2)

4 csészére való zabpelyhet, 2 csésze vízben áztatunk néhány órán át, egy reszelt kis hagyma jön bele egy reszelt petrezselyem gyökér, 3 nyers reszelt sárgarépa, só paprika, mindent jól összevegyíteni és kis szeleteket formálni, olíva olajban kisütni.

 

 


Krémek, habok, fagyik, egyéb édességek

Almás pogácsa (1 v. 2 az almától függően)

1kg reszelt alma + 25dkg búzakorpa vagy tk. Liszt + 2tojás + 3-4 gr szódabikarbóna + édesítő. Egészet összekeverni és teflonos sütőben kevés olívaolajon úgy sütni, mint a cicegét.(gombócokat formálunk, picit lapítjuk, sütjük) Fahéjas kefirrel vagy joghurttal finom

Almás-citromos fagyi (1)

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer.
A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ráöntjük a citromlevet, valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert, és villával addig keverjük, amíg pürés állagúvá válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltos kehelyben almakockákkal díszítjük.

Amerikai puding (1)

3 tojás, 3 dl tej, édesítőszer, 2 dl light tejszín, zselatin
A tojás sárgát a tejet az édesítőszert kikeverem. Kis lángon állandó keverés közben megmelegítem. Tűzről levéve fél dl vízzel langyosra kevert zselatint teszek bele, majd ha kihűlt a 3 tojás felvert habját, és a felvert tejszínhabot. Ne törd össze! Utána édesítek. Pohárba töltöm és kihűtöm. Gyümölccsel díszítem, ami update 1es.

Birsalmás joghurt (2)

A birsalmát kockára vágva megfőzöd. Ezután összeturmixolod (vagy nyomod) citromlével és édesítővel. Egy alma több adag joghurthoz elég. 1 adag: 1 doboz joghurt, 2 kanál birs püré, 1-2 kanál édesítőpor (a Cora édesítőpor hideg édességekhez tökéletes, és feleannyi mint a Canderel, ízre ugyanolyan), 1 kanál zabkorpa, késhegynyi fahéj

 

Csokikrém (1)

1 tojás fehérje, 3 ek. édesítő, 3 ek. kakaópor
A tojás fehérjét keményhabbá verni, bele keverni óvatosan az édesítőt, majd a kakaóport. Persze az édesítő ízlés szerinti módosítást igényel. Palacsintában nagyon finom.

 

Csokoládékrém (1)

Tej, kakaópor, édesítő, bele a tojássárgája, gőz felett, kavargatás mellett összerottyantan.