Saláták

A zárójelben lévő számok az update kódok


Bazsalikomos pulykasaláta (1)

Hozzávalók: 1 ek dijoni mustár, 3 ek balzsam ecet, 2 gr fokhagyma, 150 ml olíva olaj, 1 ek olasz fűszerkeverék, 200 gr sonka, 600 gr pulykasült, 1 db jégsaláta, 2 db paradicsom, 1 db óriás fehérbab (szerintem 1, de elhagyható), 3 sz újhagyma, 200 gr zsírszegény sajt, 100 gr olíva bogyó

Készítsük el a dresszinget. Egy keverő edénybe tegyük a mustárt, balzsam ecetet, reszelt fokhagymát, olasz fűszerkeveréket és az olíva olajat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük félre.
Egy nagy salátás tálba tépkedjük bele a jégsalátát, tegyük bele a felkockázott sonkát, paradicsomot, sajtot, az olíva bogyót, a felszeletelt újhagymát és a lecsepegtetett fehérbab konzervet. Adjuk még hozzá az ujjnyi csíkokra vágott pulykasültet. Csorgassuk meg a dresszinggel, majd keverjük óvatosan össze.

Cukkíni saláta (1)

4 kis vékony cukkíni, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 ek tejföl, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma (vagy petrezselyem), só, bors, édesítő. Megtisztított cukkíni és hagymakarikákat kevés olívaolajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk, kihűtjük. Joghurtot kikeverjük a tejföllel, fokhagymával, sóval, borssal, édesítővel, apróra vágott metélőhagymával. Zöldségeket összekeverjük a mártással, s 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük

Csirkesaláta (2)

Fél sült csirkemellet csíkokra vágsz, egy fej zöld salátát paradicsomot felaprítasz, egy szelet kenyeret kockázol, majd pirítva hozzáadod a csirkemellet összekevered és leöntöd olívaolajból, citromléből és borsból készített öntettel. Megszórhatod reszelt Pannóniával

Epres saláta (2)

15 dkg vegyes saláta, 15 dkg camembert, 10 dkg trappista sajt, 30 dkg friss eper, 3 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér. Öntet: 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál édesítő, 2 evőkanál olívaolaj, csipet só, bors a megtisztított nyersanyagokat darabolom és tálba teszem, kivéve az epret és a camembert. az öntet hozzávalóit jól kikeverem, a salátát meglocsolom vele. A kenyeret a tányér közepére teszem, rá a camembert sajtszeletet, körberakom salátával és megszórom eperdarabokkal.

Hamburgi gombasaláta (1)

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg gomba, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 paradicsom, 1 fej saláta, 10 dkg uborka, só, bors, 1 citrom leve, 2 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, 2 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 fej lilahagyma, 1 csokor kapor

A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát cikkekre, a többit kockára vágjuk. Keverőtálban a tojássárgákat és a mustárt habverővel elkezdjük habosra keverni. Vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat. Az így kapott majonézalapba belekeverjük a tejfölt, a citrom levét és a darabolt zöldségeket. Ízesítjük sóval és őrölt borssal. Önálló ételként pirítóssal

Joghurtos zöldségsaláta (2)

6 burgonya, 1 fej saláta, 2 zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 3 ek olívaolaj, 1 ek ecet, 2 dl joghurt. Burgonyát héjában megfőzzük, salátát csíkokra vágjuk, zellert lereszeljük, vöröshagymát felaprítjuk, sárgarépát reszeljük. A burgonyát hámozzuk, kockázzuk, meglocsoljuk olajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a többi zöldséget és a joghurtot. Összekeverjük, petrezselyemmel tálaljuk

Majonézes borsó (2)

egy 2 dl-es natúr joghurtba tettem egy csipet tengeri sót, és 1 kávéskanál majonézt, mivel 2es az új könyv szerint, és ezt kevertem össze a kukoricával, és a borsóval. így tuti kevesebb a kalória benne, mint az eredetiben, és 2es.

 

Narancsos csirkesaláta (2)

Vágj vékony csíkokra 10 dkg csirkemellet. Teáskanál olajon süsd meg. Szórd meg sóval és borssal. Hagyd kihűlni. Vájd ki egy narancs húsát. Nyomd ki a héjában maradt levet, és keverd el fél pohár joghurttal, sóval és borssal. Vágj csíkokra 35 dkg kínai kelt, tedd bele a narancshúst és keverd el az öntettel. Közvetlenül a tálalás előtt add hozzá a csirke csíkokat.

 

Nyers saláta (1)

Salátadarabkák, egy kis káposzta csíkokra vágva, paradicsom, paprika, ubi szeletek, lilahagyma.
Öntet: fél doboz natúr joghurt/kefir, bele apróra vágott foghagyma, petrezselyem, kapor. Ehhez a salihoz lehet enni pirítóst, sült csirkemellet, sült/főtt halat, főtt tojást, sajtot, sovány felvágottakat, attól függően, hogy mikor esszük.

Párizsi saláta (1)

hozzávalók: 30 dkg parizer, 2 fej vöröshagyma, 1 nagyobb cukkíni, 1+1/2 doboz 12%-os tejföl, 4 főtt tojás, mustár, só, őrölt bors, 2 paradicsom, őrölt bazsalikom, olívaolaj.
A cukkínit a hagymával megdinsztelni, majd 2 dl vízzel felönteni, sózni, puhára főzni. Mikor elkészült leszűrni, lehűteni.
A parizert gyufaszál vastagságúra vágni. A 3 főtt tojást karikázni, a 4-et bele kell rakni a tejfölbe. A tejfölbe kell még mustár, bors, só. A cukkínis-hagymára, az összevágott paradicsomra, a parizerre kell az összekutyult tejfölt önteni. Végül meg kell hinteni bazsalikommal

Párizsi-feta saláta (1)

Parizert, fetasajtot felkockázni, összekeverte.
Hozzá a szósz: 1 kanál olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, majoránna

 

Sajtos gombasaláta (1)

10 dkg sajt, 30 deka konzerv gomba, fél csomó petr.zöld,1ek borecet,2 ek.joghurt,2 ek. Gomba konzerv lé, só, bors. A gombát szeletekre, a sajtot kis kockára vágom, megszórom petr. zölddel és jól összekeverem. A többiből öntetet készítek, sóval, borssal ízesítem, majd összekeverem. Kész

Sajtos saláta (2)

4 személyre: 1 tojás, 2 pár virsli, 15 dkg Pannónia, 1 fej fokhagyma, 2 kis csemege uborka, 1 csokor snidling, 2 paradicsom, 2 ek borecet 3 ek olaj

A tojást megfőzzük, meghámozzuk, a virslit megfőzzük karikára vágjuk. A sajtot vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket felaprítjuk a paradicsomot cikkekre vágjuk
A virslit, sajtot hagymát ubit salátás tálban összekeverjük A borecetet és az olajat sóval borssal és snidlinggel jól kikeverjük a salira öntjük. A tojást gerezdekre vágjuk és a tetejére teszzük

Saláta maradékból (1)

Maradék grillcsirke cafatok (ami a csont körül maradt), sajt (kétféle) kicsit nagyobb kockákra vágva, alma szintúgy, erre rálöttyintettem tejfölt, majd megszórtam sok borssal, oreganóval és délben belöktem a mikroba, de csak egy picit, hogy langyos legyen és a sajt épp megolvadjon..

 

Szerb saláta (1)

Kockára vágj- vöröshagymát, uborkát, paprikát, paradicsomot. Erre tegyél- sót, borsot, pici olívaolajat, és ecetet, majd light sajtot a tetejére. Nagyon finom.

Tarka sajtsaláta (1)

4 személyre: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg fokhagymás sajt, 1 tk. salátaolaj, 1 csokor snidling,, só
A sajtot, uborkát kockákra, paprikát kicsumázva vékony csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, az apróra vágott snidlinget, sózzuk és fél órára hűtőbe tesszük.

Tojásos vegyes saláta (1)

5 tojás, 1 fej saláta, 1 fej lilahagyma, 1 csokor zöldhagyma vagy snidling, 1 savanykás alma, 1 csokor retek, 2 dl kefir, 1 ek olívaolaj, 1 púpozott tk mustár, 1 késhegynyi curry és fehér bors, só. Tojásokat megfőzzük, hagymákat összevágjuk, sózzuk, s állni hagyjuk. Retket csíkokra szeljük, tojást kockára, salátát apróra vágjuk. Mártás: Kefirt, mustárt, borsot, curryt, sót összekeverjük. Almát héjastól kockára vágva a mártásba keverjük. Az összes nyersanyagot beleforgatjuk, s 1-2 órára hűtőbe érleljük

Tonhalsaláta (1)

Hozzávalók: 1 doboz tonhal konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka, 2 paradicsom, 3 retek, 2 főtt tojás, pár csepp citromlé.

A salátát vágd össze, az uborkát, retket, paradicsomot, főtt tojást karikázd fel, ízesítsd sóval, citromlével, és keverd bele a konzervet olajjal együtt.

Tipp: Változatként készítheted majonézzel keverve, akkor a halkonzerv olaját nem adod a salátához.
Szénhidrát: 10 gramm (ebből paradicsom: 8 gramm).

Tzatziki (1)

1 pohár tejfel( zsírszegény, 1 pohár kefir, 1 ek olíva, 1ek balzsamecet, só, bors, fokhagyma, lehet por is, és a legfontosabb a kapor!
Ezt összekutyulni, állni, uborkát hosszúkásra gyalulni, besózni, állni, aztán beletenni a kulimászba. nagyon finom görög sali.

Tzatziki (1)

2 csésze natúr joghurt, 1 db uborka, zúzott fokhagyma, olívaolaj, só, bors
pár csepp citromlé

Az uborkát durvára reszeljük, a joghurttal összekeverjük a fokhagymát hozzáadjuk a citromlevet ebbe belekeverve az uborkát sót borsot.
Nyers zöldséggel vagy húsokkal hallal tálalhatjuk

Tzatziki (2)

Veszel egy nagy méretű gézt, amit gyógyszertárban lehet kapni, vagy egy tiszta ruhazsebkendőt. Azzal kibélelsz egy tálat, és belebuggyantod a natúr joghurtot. Majd a négy sarkánál összefogva gondosan felkötözöd a csap fölé. Így szuperül kicsöpög belőle a nedvesség, és marad egy sűrű krém. Ebbe kevered bele a reszelt ubit, amit előtte besóztál, és kis állás után jól kinyomkodtad a levét. Én szoktam belezúzni egy kis fetát is, és így még krémesebb, és nem kell már sózni. Nagyon fini, és ez hasonlít legjobban az igazi görög tzatzikire.