Levesek

Brokkolikrém leves (1)

75 dkg brokkoli, 1 tejföl, 1 dl. tejszín
A brokkolit sós vízben megfőzzük, tejföllel behabarjuk, kicsit kihűl, turmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt, még egyszer forraljuk. Kenyérkockák helyett tojásrántotta-kockákkal tálaljuk.
Ha tejfölös-lisztes a habarás, akkor 2-es.

Cukkínileves (1)

Olíva olajat teszek lábasba, teszek bele zöldhagymakarikákat, paprikaszeleteket, sózom, borsozom, fokhagymát nyomok hozzá, cukkíni karikákat, és paradicsomgerezdeket. Teszek hozzá petrezselyem zöldet, bazsalikomot, és leveskockát. Fedő alatt párolom. Majd 1 csésze tejszint öntök rá, vízzel és borral felengedem, beforralom.

Fokhagymakrém leves (1)

3 ek olívaolaj, 1 ek keményítő, 8 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 2 dl tejföl, 4 dkg sajt, őrölt fehér bors. Olajat keményítővel összekeverjük, majd belekeverjük a péppé zúzott hagymát, vízzel simára keverjük, feltesszük a tűzre. Fűszerekkel ízesítjük, majd a tejföllel összeforraljuk. Magas vérnyomásra is kitűnő.

Frankfurti leves (1)

Kis fej kelkáposzta, hagyma, fokhagyma, tejföl, só, bors, majoránna, pirospaprika, virsli. Hagymát kevés olívaolajon meg kell pirítani, rá a csíkokra vágott kelkáposztát. Felönteni vízzel, fűszerezni. Virsli karikát is megpirítjuk egy kicsit. Ha megfőtt, tejföllel behabarni, ha gondolod, tehetsz bele kis keményítőt is. Végén virslit is beleteszed.

Káposztaleves (1)

Végy egy fél fej káposztát, és szeld le. Tedd fel hideg vízbe főni, és fűszerezd- tengeri só, sómentes vegeta... mikor már puha a káposzta habard be egy nagy adag tejfel light-al. A végén szeletelhetsz bele virslit vagy párizsit.

Pocze.Lilla

Karalábéleves (1)

Feltettem vízbe főni a karalábé kockákat, a sárgarépaszeleteket, és a hagymakarikákat, fűszereztem- só, bors, és pici vegeta- sómentes, és mikor minden megfőtt akkor tejfellel 2 dl- behabartam. Majd az egészet összeturmixoltam. Abszolút egyes, és finom lett.

 

Karfiolkrém leves (1)

Hozzávalók: 1 ek olívaolaj, 1 közepes fej hagyma kockákra vágva, 1 csg újhagyma karikákra vágva, 1 gerezd összetört fokhagyma, 1/2 zeller, 1 nagy fej karfiol, feldarabolva, 1 kk. só, kis bors, fűszerek ízlés szerint (pl. kakukkfű, bazsalikom, majoránna), esetleg 1 leveskocka

Nagy lábosban az olívaolajba beletesszük a hagymákat. Kicsit pároljuk. Beletesszük az összes többi hozzávalót, nem kell túl sok víz, csak éppen, hogy ellepje. Addig főzzük, míg a karfiol megpuhul. Mikor kihűlt, összeturmixoljuk. Megint felmelegítjük, esetleg utólag egy kis őrölt szerecsendióval ízesíthetjük.

 

Meggyleves (1)

Vízbe tegyünk fel főni meggyet, vagy update 1es gyümölcsöt, ízesítsük citromlével, fahéjjal, édesítőszerrel- vanília rudat feldarabolok, és egy műanyag edénybe állni hagyom az édesítővel- fincsi az íze. Tehetek bele vaníliás édesítőt is. Két joghurttal behabarom, mikor már megfőtt a gyümölcs. Behűtve nagyon finom.

Sajtos-sonkás gombaleves (1)

Hozzávalók (4 adagra): 15 dkg gomba, 10 dkg füstölt sajt  10 dkg gépsonka, 6 dl csirkehúsleves (ha cukor és liszt nélküli akkor 1és (leveskockából is jó), 1 dl tejszín, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, ízlés szerint őrölt fehérbors, szerecsendió és só.

A sonkát vágd metéltre. A gombát tisztítás után szeleteld fel, a megmosott petrezselyem zöldet aprítsd fel, a hagymát vágd finomra. A forró olajban a hagymát pirítsd üvegesre, add hozzá a gombát, és hintsd meg a fűszerekkel. Fedő alatt saját levében párold puhára, majd süsd zsírjára. Engedd fel a húslevessel, keverd bele a sonkát, és öntsd hozzá a tejszínt. Jól forrald össze, végül tedd hozzá a petrezselyem zöldet. Jól keverd össze, és a tányérokba osztott reszelt sajtra tálald.

Sajtos-sonkás gombaleves (2)

Sonkát felkockázzuk, gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, hagymát finomra vágjuk. Forró olajban a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük. Megpároljuk, bele a sonkát, kicsit összerottyantjuk. Vízzel/húslevessel felengedjük.
Két lehetőség van: tejszínt keverek bele, összeforralom vagy tk. liszttel habarom.

Szilvaleves (1)

Vízbe feltettem szilvát főni, édesítőt tettem bele, fahéjat, citromlét. Mikor a szilva megfőtt 4 dl tejszín light-ot elkevertem 1 ek keményítővel, és kimertem hozzá a forró léből, majd a leveshez kevertem az egészet. Finom, de még meleg. Hűtőben hűtöm ki.

Virslis karfiolleves (1)

Hozzávalók: 1 fej karfiol 1-2 pár virsli 1 tejföl pici fokhagyma vegeta.

Elkészítés :a karfolt felteszem vegetás vízbe főni, a virslit megsütöm sütőbe, ha megfőtt a karfiol(amit persze rózsáira szedtem főzés előtt)kiveszek belőle tetszés szerint valamennyi ép karfiol rózsát, majd a többit főzöm még 1 kicsit. A  túlfőzött karfiolt beleteszem turmix gépbe teszek hozzá 1 pohár tejfölt pici zúzott fokhagymát pici piros paprikát majd össze turmixolom a maradék főző vízbe öntöm az összeturmixolt karfiol trutyit majd belerakom a kiszedet ép karfiol rózsákat, felkarikázom a sült virslit és összeforralom az egészet. Melegen tálaljuk, nagyon finom és nagyon laktató!

Zöldbableves (1)

Zöldbabot, sárgarépát, petrezselyem levelet és gyökeret feldarabolunk, és sós vízben megfőzzük. A végén hozzáadunk kevés zabkorpát és fél pohár 12% tejfölt.
Azonnal tálaljuk, különben kásává szívja fel magát a korpa.