Hús nélküli főételek

Alufóliás krumpli (2)

A krumplit meghámoztam, egy-egy éket vágtam bele. Becsomagoltam alufóliába, majd betettem a sütőbe. Amikor megsült, félig kibontottam, és az ékekbe sajtot tettem Én Trappistát, mert a krumpli 2-es. Amikor kivettem tejföllel meglocsoltam, és petrezselymet szórtam rá.

 

Babocska féle vadas (1)

Rövid lével főzz meg-szeletelt: sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagymát és petrezselyemgyökeret, nem túl puhára, majd ízesítsd fűszerekkel: tengeri só, babérlevél, borsikafű, ételízesítő. Főzés után bot mixerrel törd össze, husi mellé fogyaszd.

Burgonyapörkölt póréval (2)

1/2 kg burgonya, 30 dkg vékony póré, 1 ek olaj, 1 dl víz, 2,5 dl tej, só, bors, 1 kk. kakukkfű, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt, 1/2 csokor petrezselyem zöld. Burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, pórét ujjnyi széles darabokra vágjuk, kevés olajon mindkettőt megpirítjuk, hozzáadjuk a vizet, tejet, sót, borsot és kakukkfüvet. Felforraljuk, majd fedő alatt kb. 15 percig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Belekeverjük a tejszínt és a sajtot. Végül a tetejét megszórjuk a petrezselyem zölddel. Paradicsomsaláta illik hozzá

 

Cékla-  tappancs (2)

2 nagy nyers céklát meghámozok, lereszelek. Sóval, borssal, őrölt köménnyel KB. fél órát párolom fedő alatt(nehezen puhul), ha kicsit kihűlt, 2 egész tojást és tk lisztet v. zabkorpát-esetleg mindkettőből keveset belekeverek, kb. 4 ennyit. Forró olívaolajban pogácsa formájúra kisütöm.

 

Cukkíni palacsintatésztában (2)

Elkészítem a palacsintatésztát a teljes kiőrlésű lisztből, csak kicsit sűrűbbre, aztán belemártom a cukkíni karikákat, és forró olajban kisütöm.

 

Cukkíni tekercs (1)

 

Hozzávalók: 100 gramm cukkíni, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovány sajt, kevés zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevés fokhagymakrém, kevés olaj, bazsalikom, só, bors.
Elkészítés: a sajtot és a paradicsomot vágjuk kis kockákra, ízesítsük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, vagy a fokhagymakrémmel és a bazsalikommal. Hagyjuk állni egy kevés ideig, hogy az ízek összeérjenek egymással. A cukkínit hámozzuk meg, és hosszában vágjuk vékony, mintegy fél centi vastag szeletekre. Egy kevés olajat egy serpenyőben felforrósítunk és a cukkíni szeleteket süssük mindkét oldalukon körülbelül egy-egy percig. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre előzőleg egy papírtörlőt vagy egy szalvétát helyeztünk, hogy az olajat felszívja róla. Sóval, borssal ízesítsük eközben, majd a szeletek közepére tegyünk az elkészített sajtos töltelékből, és óvatosan tekerjük fel. A kész tekercseket helyezzük egy hőálló tálba egymás mellé, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük nyakon egy kevés olajjal és előmelegített sütőben süssük néhány perc alatt pirosra. Szerintem ha a zsemlemorzsát kihagyjuk, esetleg mással pótoljuk, lehet 1 vagy 2.

Benudori

Cukkíni vagdalt (2)

60 dkg cukkíni, póréhagyma, 4 dl tej, 8 dkg margarin, 4 ek telj. kiőrlésű liszt, 4 tojás, 10 dkg sajt, só, bors, szerecsendió.
Cukkínit lereszeljük, apróra vágott póréval összekeverjük, megsózzuk, s állni hagyjuk. Margarint felolvasszuk, hozzákeverjük a lisztet, s lassan felöntjük a tejjel. Amikor besűrűsödött, hozzákeverjük a tojások sárgáját, sajtot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük szerecsendióval. A tojások fehérjét felverjük. A cukkínit kinyomkodjuk, s a fehérjehabbal a masszába keverjük. Tálat kivajazunk, s előmelegített sütőben 170-180 fokon 40 percet sütjük

Cukkíni-sajt (2)

1 cukkíni 1 cm-s darabokra vágva, olívával kikent tűzálló tálba rakva, tetejére újhagyma (vagy póré), 1 dl tej+1 dl joghurttal összekeverve (az eredeti tejszínnel keveri) megszórva apróra vágott mogyoróval (ezt kihagytam, hogy az 1 kategóriába beleférjen) sózd, borsozd, én zöldséghez való fűszerkeveréket is tettem bele. Anikó sajt a tetejére, sajtot pirulásáig süsd. Én pulykamellet sütöttem mellé

Finciri vacsorája (1)

Padlizsánt karikára vágtam, egy serpenyőt bekentem olíva olajjal, ráhelyeztem a padlizsánkarikákat, beborsoztam, vegetáztam és befedtem fedővel. Mikor megpuhult levettem a fedőt füstölt tofu szeleteket helyeztem a padlizsán karikákra. Mikor minden megpirult ütöttem rá két tojást és készre sütöttem. Vegyes savanyúsággal falatoztam.

Főzelékek (1)

Pl. zöldbab: a zöldbabot megfőzöm kevés sós vízben, épp, hogy ellepje. fokhagymát áttörve kis olívaolajban megfuttatom, levéve a tűzről belerakom a pirospaprikát. a bab 1/3 részét csészébe rakom, botmixerrel pürésítem, 1 dl tejfölt hozzákeverek, aztán az egészet - a "rántást", a pürét a babhoz öntöm átforralom. Lehet egy ek ecetet is hozzátenni. tök ugyanolyan, mint a sima főzi. Így bármilyen főzeléket készíthetsz. ( A zöldborsónak érdekes színe lesz, ha azt nem bírod, inkább csináld keményítővel..

Francia lecsó (1)

Nagyon laktató! Pici olajon hagymát pirítunk, belerakjuk a gomba, paprika, paradicsom, cukkíni, padlizsán darabokat borsozzuk sózzuk. Pároljuk pár percig majd tojást ütünk rá.

Gombás cukkíni (2)

50 dkg cukkíni, 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl zöldség erőleves, olaj, kakukkfű, só, bors

A megmosott cukkínit héjastól felkarikázzuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát és a cukkínit. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. 2 percig kevergetve pároljuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt 10 percig pároljuk.
Barnarizzsel tálaljuk, így 2-es!

Gombás lecsó (1)

1 fej vöröshagyma, 4 zöldpaprika, 1 paradicsom, 4-5 közepes gomba, 0,5 dl tejszín. Vöröshagymát kevés olíván megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk pirospaprikával, s zsírjára sütjük. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, s a tejszínt, s puhulásig főzzük. A végén ízlés szerint tehetünk hozzá tejfölt. Még nem próbáltam, csak reggel olvastam a receptjét.

Gombás puffancs (2)

Kb. 15 dkg gombát apróra vágok, fél vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát szintén, pici olívaolajon átpirítom. Közben egy tálban tk. lisztet, zabkorpát fele-fele arányban, 2 tojást, pici sót kevés vízzel galuska állagúra keverek, a gombát belekeverem, olívaolajban puffancsokat sütök. /tejföllel isteni!/ 2-es

 

Gombás töltött padlizsán (1)

Kisebb kb. 70 deka padlizsánt mossuk, hosszában kettévágjuk és citromlével bedörzsölöm, majd összeillesztem és forró sütőben fél óráig sütöm. Ezután kivájom a padlizsánt és kockázom. A gombát kb.30 dkg. Felszeleteljük, sóval, olívával, borssal pároljuk, amíg a levét el nem fővi. Ezután a padl. kockát beleforgatjuk és 3 simára kevert tojást adunk hozzá, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítve a tűzön hagyjuk addig, amíg a tojás nem kocsonyásodik meg. Ezután levesszük és 3 feldarabolt paradicsomot keverünk bele, majd megtöltjük a padlizsán héját, sajttal megszórjuk és sütőben ráolvasztjuk a sajtot, nem pirítjuk

Gombával töltött kel (1)

Kelkáposztába tekertem a megpárolt gombapörit a káposzta egy részét (párolva szintén) és 3db tojást. Tálra raktam jó szorosan (mert bomlik a dög bármit csinálsz)és megöntöztem kapros, fokhagymás tejföllel. Szép pirosra sütöttem és nagyon jót ettem

 

Grill rakottas (1)

Pálcára felszurkáltam felvágott hagymát, cukkínit, répát, gombát, paprikát (mást is lehet, de nálunk csak ezt találtam a hűtőben). 1 dl olívaolajba kevertem sót, borsot, bazsalikomot, kakukkfüvet és széttört fokhagymát és ezzel bekentem a felszurkált zöldségeket. Tepsibe pakoltam és fólia alatt a sütőben puhára pároltam.

Hegyaljai serpenyős (1)

Hozzávalók 2 személyre: 1 csomó újhagyma 4 evőkanál olaj 15-20 dkg rókagomba 1 karcsú cukkíni (30 dkg) 2 savanykás alma 1 húsos narancsszínű paprika só

Elkészítése: Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, majd az olajon megfuttatjuk. A megmosott rókagombából a nagyobbakat félbevágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk. A hagymás olajon 2-3 percig pirítjuk, majd belekerül a karikákra szelt cukkíni is. 2 perc elteltével a meghámozott, kicsumázott, gerezdekre szelt almát is beleszórjuk, ismét 2 percig pirítjuk, a kicsumázott, vékony csíkokra metélt paprikát is hozzáadjuk. Végül az utolsó 2 percnyi pirítás következik, majd megsózzuk és tálaljuk

Juhtúróval töltött gombafej (1)

Gombát megpucolni, szárát apróra vágni, póréhagymát v vöröshagymát, kis kockára pici olíván megpirítani, hagymát, gombaszárat rá bors vagy, valamilyen fűszer ízlés szerint, kihűlve juhtúróval összekeverni és a, gombákba tölteni sütőben pirosra sütni. Lehet enni bármivel:-)

 

Káposzta egytál (2)

Pucolj meg és kockázz fel 2 szem krumplit és egy vöröshagymát. Főzd 5 percig 3 dl zöldségében. Adj hozzá 30 dkg fejes káposztát. Ízesítsd sóval, borssal és kevés szerecsendióval. Hagyd még 20 percen át lassú tűzön rotyogni. Utána kockázz bele 10 dkg virslit.

 

Káposztalepény (2)

1 kis fej káposzta, 3 tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, só, bors, édesítő, olaj. Káposztát lereszeljük, besózzuk, s állni hagyjuk. Majd kevés olajon megpirítjuk, majd édesítővel karamellizáljuk. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni. Beleütünk 3 tojást, s a liszttel összegyúrjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőben, kevés olívaolajat forrósítunk, s mindkét oldalát megsütjük. Tejföllel, joghurttal ehető, de főzelékre is jó feltét

 

Karfiol besamellel (2)

5 dkg Delma light, 1 nagyobb karfiol, 3 dl tej, 2 ek. tk. liszt, 2 ek. reszelt sajt, 2 tojás, só. A karfiolt rózsáira szedjük, a torzsát félretesszük. A karfiolrózsákat megfőzzük, a főzővízbe kevés tejet öntünk, és sóval ízesítjük. A karfiolrózsákat lecsepegtetjük, és egy margarinnal kikent tűzálló tálba helyezzük. A torzsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet a megmaradt tejben simára keverjük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felolvasztott margarint, az áttört torzsát és a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, és óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérje habját. A mártást a karfiolra öntjük, és forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük

Karfiol kicsit másképp (1)

Karfiolt megfőztem nagyon zöldséges, nagyon borsos, enyhén sós vízben, kiszedtem egy tálba, majd a következő lötyit öntöttem rá: tejföl bele egy fokhagyma szétnyomva, bors (jó sok) chili paprikapor és egy kis lecsóalap

 

Karfiol szósszal (1)

Fél karfiolt sós vízben megfőztem, egy tűzálló tálba lefektettem 3 szelet sovány sonkát, rátettem a főtt karfiolt, s 2 tojásból, 1,5 dl tejfölből, s egy ujjnyi szelet Anikó sajtból készítettem öntetet. A tejfölt és a tojást összekevertem, kis darabokra beleszórtam, az ment a tetejére. Forró sütőben 25 perc alatt megsütöttem.

Karfiolpuffancs (1)

1 fej karfiolt megfőzünk, majd összetörjük. Hozzákeverünk 3 tojást, annyi zabkorpát, hogy összeálljon, sózzuk, borsozzuk. Vizes kanállal kis halmokat teszünk kevés forró olívába, aranybarnára sütjük

Csokimókus

Karfiolpüré (1)

Ha valaki nem tud és nem akar lemondani a krumplipüréről, csinálja a következőt.
Karfiolt főzzön meg, azután pürésítse, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítse. Állítólag nagyon finom, és még este is ehető. Teljesen 1-es kódú.

Kelfelfújt (2)

Főzz meg 3 dkg tk. tésztát, és szűrd le. Vágj csíkokra 40 dkg kelkáposztát, fedő alatt kevés olajon párold meg. Keverd össze a tésztával, és 2 karikára vágott paradicsommal. Szórj rá sót, borsot, és szerecsendiót. Rendezd sütőformába.
Keverj reszelt sajtot fél deci forró tejszínbe, és öntsd a káposzta tetejére. Előmelegített sütőben süsd meg

 

Olasz cukkíni (1)

3 kisebb cukkíni, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. oreganó, 1 kk. majoránna, 2 ek olívaolaj, bors, citromlé, só. Cukkíniket félbevágjuk, sóval, borssal szórjuk, citromlével locsoljuk, hűtőben állni hagyjuk. Olívaolajon megmelegítjük a fűszereket. Cukkíniket alufóliába helyezzük, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, becsomagoljuk, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Én szeretem, ha megpirul a teteje, úgyhogy 20 perc után kibontom

Palacsinta parajjal (2)

Kell hozzá tk. palacsinta, amit a receptgyűjteményben megtalálhatunk. A töltelék: 2,5 dl tejet lábasba öntünk, beleteszünk 1 zacskó spenótot hidegen, és együtt melegítjük, míg fel nem olvad. Delma lighton kicsit megfuttatunk 2 ek. tk. lisztet, majd beleöntjük a parajpürébe, és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Beleöntünk 1 dl. tejszínt, reszelt Anikó sajtot, még melegen belekeverünk. A palacsintákat megkenjük a parajos krémmel, felcsavarjuk, és lerakjuk egy tűzálló tálba. Sajttal megszórjuk, 10-15 percig sütjük.

Paradicsomos karfiol (1)

Hozzávalók: 15 dkg szép karfiol, olaj, 25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom, 3 dkg reszelt sajt, só. Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben az olajon futtassuk meg a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt. Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot.

 

Párolt káposzta (1)

1 kg savanyú káposzta, 1 alma, pici őrölt kömény, 1 gyűszűnyi, fehérborecet (jó a sima is), 1 csapott kanál fruktóz, édesítőből is egy pici, 2 evőkanál olíva olaj

Az olíva olajat kicsit megmelegítem, beleteszem a kicsit átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposztát, és a 4-be vágott magozott almát, 1 dl vizet (közben még szükség szerint mehet rá víz). Pici édesítőt. Amikor már majdnem készen van, akkor a fehérbor ecetet és a fruktózt rakom rá (hogy kicsit megbarnuljon a káposzta). Ezután már 5 perc múlva készen van

 

Párolt zöldség (1)

 (karfiol, zöldbab, répa, cukkíni, brokkoli, vagy ami van és egyes) ezt jól megborsozom és kúp alakban a tányérra halmozom. Ráteszek kis juhtúró kupacokat tetejét meghintem reszelt sajttal(1-essel) és meglocsolom kicsit hígabb fokhagymás tejföllel.

 

Patisszon pörkölt (1)

1 közepes patisszon, 1 kis fej vöröshagyma, 4 főtt tojás, tejszín, pirospaprika, só, bors, olívaolaj

A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a pirospaprikát (pörkölt alapot készítek). A patisszont megpucolom, kis kockákra (2x2 cm) vágom, a pörköltalapba rakom, és megsózva fedő alatt puhára párolom. Ha kész, borsozom, tejszínnel habarom, végül hozzáadom a főtt tojást (1 tojást 6-8 szeletre vágok)

Patisszonos-gombás lecsó vegyes salátával (1)

Kicsi olajon dinsztelem a hagymát, beledobom a tökkockákat, a paprikát, paradicsomot, gombát, fűszereket, összepárolom, mikor a levét elfőtte tojást keverek bele.

Pizzatészta (2)

2 tk. élesztőpor, 40 dkg tk. liszt, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 3 evők. olíva, 230 ml víz, tészta program kb. másfél óra.
A sütőhöz való nagy tepsibe elég ez a mennyiség

 

Rakott cukkíni (1)

Öntetet készítünk: A tejfelt (1 nagy pohár), a joghurtot (1 kis pohár), az olívaolajat, a sót, kaprot, egyéb tetszőleges fűszereket, 2 tojást, csipet borsot, ízlés szerint sót, a reszelt hagymát (1 közepes fej)és a reszelt sajtot (15 dkg) simára összekeverjük habverővel.

Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal. Beleszeletelünk 1 cukkínit, kicsit sózzuk, majd erre a 2 szem paradicsomot szeljük rá. Evőkanállal meglocsolgatjuk az öntettel, /de ügyeljünk, hogy maradjon a többi rétegre is/, és 2 ek. Zabkorpával megszórjuk. Ezután ezt ismételjük a továbbiakban a másik 2 cukkínivel ugyanígy. Alufóliával letakarjuk, és 25 percig sütjük 200 fokon, majd a fóliát levéve addig sütjük, míg a nedves lé elpárolog teljesen, és szép piros ropogós lesz a teteje.

 

Rakott krumpli másképp (2)

1/2 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg mozzarella, só, fehér bors, 1 dl tejföl, 4 ek tej, 10 dkg reszelt parmezán. Burgonyát héjában megfőzzük, majd ha kihűlt meghámozzuk, s a paradicsommal felkarikázzuk. Fokhagymát, mozzarellát összevágjuk. Legyezőszerűen egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, tetejére tejfölt teszünk. Fokhagymával, sajtokkal szórjuk, s kb. 30 percig süssük 220 fokon. Zöldfűszeres fejes saláta illik hozzá

 

 

Rakott padlizsán (1)

A padlizsánt karikára vágom, befűszerezem fokhagymás fűszerkeverékkel, borssal és kevés teljes kiőrlésű lisztben megforgatom. Ezek után mehet a teflon serpenyőbe és kevés olíva olajon pár percig sütögetem. Amikor kész vékonyan kiolajozok egy tepsit, vagy tűzálló tálat és elkezdem rétegezni a padlizsán karikákat, rá paradicsom karikák, hagymás gomba (amit először külön elkészítek, megsütök), megint padlizsán karikák, reszelt sovány sajt, újra padlizsán karikák és a tetejére light tejföl elkeverve reszelt sajttal, fűszerkeverékkel. Mehet a sütőbe, és amikor aranysárgára sül kezdődhet a falatozás. Jó étvágyat hozzá, akár egész nap.

Rántott cukkíni (2)

A cukkínit meghámozom, szeletekre vágom és bepanírozom , teljes kiőrlésű lisztbe, majd tojásba, és végül zabkorpába, olajba sütöm. a tojásba tehetek tengeri sót is. Nagyon finom, ma próbáltuk ki. Salátát ettünk hozzá

Rántott retek (2)

Update módon paníroztam, karikára szeletelt retekdarabokat fekete retekből. Kisütöttem pici olajon, nagyon fincsi lett.

 

Répa felfújt (2)

2 nagy szál sárgarépát lereszelek kis lyukú reszelőn, 1 gerezd fokhagymával pici olívaolajon megpárolom. Megszórom kevés tk liszttel, felöntöm kb. 2 dl tejjel, sózom, forrásig hevítem, lehúzom a tűzről. Keverek hozzá 2 tojást, hőálló tálba teszem, megsütöm. Köretnek, önállóan v. kapros tejföllel leöntve nagyon finom.

 

Rizses répafőzelék (2)

4 répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul. Közben 10 dkg rizst a szokott módon megfőzzük.
Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Sajtot reszelhetünk bele.

 

Rolika kedvence (1)

végy egy szép cukkíni, és hámozd meg, magozd ki, reszeld le nagylyukú reszelőn, tedd egy tálba, tény hozzá egy nagy joghurtot, vagy tejfelt, és 2 tojást. Sózd, és fűszerezd, aztán kikent tepsibe borítsd, és reszelt sajttal szórd meg jó vastagon. - csak akkor egyes, ha a sajt is egyes. Majd forró, jól előmelegített sütőbe kell megsütni, míg a sajt piros lesz.

 

Sajtos kelbimbó (1)

30 dkg kelbimbó, 1 dob joghurt, 5 dkg füstölt sajt, vaj

A kelbimbót sós vízben megfőzzük, a kivajazott tűzálló tálba szedjük leöntjük a joghurttal és meghintjük 5 dkg reszelt sajttal sütőben kb. 15 percig sütjük. Ha meg akarod spékelni sonkát is tehetsz bele, így már igazán laktató lesz.... Ugyanez karfiollal is finom

Sajtos padlizsán (1)

Tepsit vékonyan olajozz ki olíva olajjal, fektess rá cukkíni vagy patisszon szeleteket, tengeri sózd, borsozd, és fűszerezd, majd öntsd rá a szószt: 2 tojás, 1 doboz light tejfel, vagy natúr joghurt, hagymakockák, reszelt Anikó sajt. Tetejére is tehetsz light sajtot, és süsd meg pirulásig forró sütőbe. Önmagában is finom, de salátával is kitűnő.

Sárgaborsó  főzelék (2)

Kuktába teszem a sárgaborsót(1)vizet és füstölt leveskockát(1),majd addig főzöm amíg szét nem fő és akkor nem kell semmivel sűríteni és finom ízű a füstölt kockától. Lehet enni magában vagy bármilyen húsival, virslivel, ki mit szeret.

 

Sós túrófelfújt (1)

Keverd el egy tálban: 25 dkg túró, só, bors, pirospaprika, 2 tojás, 2 ek zabkorpa, vöröshagyma kockák, fokhagyma összetörve, és mikróba süsd meg. Nagyon fini.

 

Sült feta (2)

1 pari, zöld olívabogyó, 4 dkg feta sajt, 1 vöröshagyma, oreganó, bors. Törd össze a sajtot, vágd fel a parit, hagymát, (fokhagymát) nagyobb darabokra. A hozzávalókat tedd egy tepsibe , szórj rá borsot, oregánót, majd 10 percen keresztül grillezd. ( Szerintem ez Hamletre is jó lehet.)

Sült padlizsán (1)

A padlizsánokat egy órára erősen lesózzuk, utána öblítjük vízzel, és tepsiben a bekockázott felükkel alul 20-25 p-ig sütjük. Lehúzzuk a héját, bébiturmix-szal összekutyuljuk, le is fagyasztható. Én kész állapotban fogom fagyasztani, akkor már nincs rá gond. Hozzáadok fokhagymát, hagymát, petrezselyem zöldet, olíva olajat, borsot, citromlét, megint turmix. 1-es kód!

Tejsodóban sült brokkoli (2)

Vékonyan kenjünk ki vajjal egy másfél literes hőálló tálat. Egy edényben rázzuk össze kissé brokkolit (1csg mirelit) a gombával (1 konzerv) és a reszelt sajttal (10 dkg), majd öntsük a tálba. Keverjük össze a tojásokat (6 db)a tejjel (1dl), fűszerekkel és a tk. Liszttel (3ek). Öntsük a zöldségek tetejére. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt villára már nem ragad semmi. 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk.

 

Tojásos burgonya (2)

A burgonyát apró kockákra vágjuk, egy nagy serpenyőben, kevés forró olívaolajban aranyszínűre sütjük. Fedő alatt takarék lángon pároljuk, hogy puha legyen belül is. A tojásokat felverjük, sóval, borssal, tetszés szerinti egyéb fűszerrel ízesítjük, és a burgonyára öntjük. Óvatosan keverünk rajta, hogy a tojás befedje az összes burgonyát. Elzárjuk, és fedő alatt pihentetjük 2 percet. Paradicsom- vagy zöldsalátával kínáljuk

 

Roxall

Tökfőzelék (1)

Végy egy szép cukkínit, és hámozd meg, magozd ki, reszeld le nagylyukú reszelőn, tedd egy tálba, tény hozzá egy nagy joghurtot, vagy tejfelt, és 2 tojást. Sózd, és fűszerezd, aztán kiolajozott tepsibe borítsd, és reszelt sajttal szórd meg jó vastagon. - csak akkor egyes, ha a sajt is egyes. Majd forró, jól előmelegített sütőbe kell megsütni, míg a sajt piros lesz

Töltött paradicsom (1)

Végy két paradicsomot, vágd le a tetejét, kapard ki a belsejét. két tojást válassz ketté, serpenyőben piríts hagymát, majd tedd rá a kikapard paradicsomot, sózd borsozd, és tedd rá a felvert tojásfehérjét, és rántottaként süsd meg. Töltsd meg vele a paradicsomot, majd a tojássárgát egészben tedd a tetejére, 15 p alatt süsd meg hőálló tálban a sütőben. Hagymasaláta illik hozzá. Hagyma, ecet, olívaolaj, só bors- össze kell érlelni.

Töltött tök vagy cukkíni (1)

A tököt meghámozom, félbevágom és a magját kivágom, lesz így egy lyuk rajta, amibe a tölteléket teszem. Sok hagymával, paprikával, paradicsommal fűszerekkel lecsót készítek, amibe megpárolom a húslevessel leforrázott szójakockákat is. Majd kifőtt barnarizst keverek még bele, s betöltöm a tököket vele. A tepsibe vizet öntök, és olívaolajat, ráteszem a tököket, és a tetejükre sajtot szórok, majd készre sütöm, a sajt pirulásáig. Ha kész, tehetek még rá tejfelt is. Nagyon finom, az unokatesóm azt hitte húsos. És megette

Túróval rakott kelkáposzta (1)

Egy kis fej kelkáposztát leveleire szedtem, megmostam, és tengeri sós vízben puhára főztem. Közben egy fél kg zsírszegény túrót kikevertem egy tojással és 2 dl 12%-os tejföllel. Fűszeres tengeri sóval, borssal, Vega-Mix-el (szárított zöldségkeverék) és őrölt köménnyel jól megfűszereztem. Hőálló üvegedénybe először káposztaleveleket, majd túrót tettem, és így rétegeztem, míg el nem fogyott. A tetejére még egy 2 dl tejfölt kentem, és reszelt köményes sajttal (más is jó) megszórtam. A sütőben addig sütöttem, míg meg nem pirult a teteje.
Ez kb. 3-4 adag. Nagyon finom.

 

Vörösboros párolt vöröskáposzta (1)

3/4 - 1 kg vöröskáposzta, 1,5 dl száraz vörösbor, pici só, pici köménymag, 1 kanál olívaolaj, édesítő, 1 fej lilahagyma, ízlés szerint ecet.
A csíkokra vágott vöröskáposztát, és a hagymát a fenti összetevőkkel megpárolni, és a végén egy fél narancs levével + ízlés szerint ecettel meglocsolni.

 

Zöldborsó pelyhekkel (2)

Hozzávalók: zöldborsó, búza, rozs vagy zabpehely, vaj, vagy más zsiradék A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet. Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is.

 

Zöldborsópaprikás (2)

Jó sok vöröshagymát apróra vágok, megdinsztelem kevés olíva olajon pici sóval, majd kívánság szerinti mennyiségű zöldborsót rakok rá. Pirospaprikával, sóval megszóróm, felkeverem a hagymával és egy kevés vizet hozzáöntve fedő alatt puhára párolom. Amikor puha a borsó, felkarikázott virslit teszek hozzá és összefőzöm. Eredeti változatban lecsókolbásszal készül bő lében és galuskát szaggatok hozzá, hogy laktató legyen

Zöldséges hajdinagombóc (2)

20 dkg hajdinát lábasba tölt, 5 dl víz ráönt. 1 kiskanál ételízesítőt rászór, fölforral. Lefedve kis lángon kb. 25 percig főz, levében hűlni hagy majd lecsöpögtet és kicsit kinyomkod. 5dkg light margarint felolvaszt lábasban, 40dkg mexikói zöldségkeveréket rászór, kissé megsóz, megborsoz, lefedve puhára párol. Ha kész kissé hűlni hagy, majd a hajdinával 1 tojással meg 2 ek zabkorpával összedolgoz. (Eredetiben zsemlemorzsát ír, de szerintem nyugodtan lehet zabkorpával helyettesíteni, vagy tk. kenyérből lehet morzsát csinálni.) Masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formál és ujjnyi forró olajban kb. 5 percig süt. Jól lecsöpögtet tartármártással tálaljuk

Zöldséges krokett (1)

Kb. 25 dkg zöldséget (karfiol, brokkoli, répa) megfőztem, összeturmixoltam, adtam hozzá apróra vágott vöröshagymát, 1 tojást, zabkorpát (amennyit felvesz), fűszereket (só, bors, paprika, piros arany). Pár óra pihentetés után olívaolajban kisütöttem.