Édes főételek

Almás pehelyfelfújt (2)

2,5 dl tejet 2,5 dl vízzel elvegyítünk, megsózzuk és felforraljuk. Beleszórunk 16 dkg valamilyen gabonapelyhet, hozzáadunk citromhéjat és 7-8 percig kis lángon sűrűre főzzük. Ha kész, kihűtjük, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, édesítjük, vaníliát adunk hozzá (aroma, vaníliás fruktóz, kikapart vaníliarúd valamelyike).
3 tojás fehérjét kemény habbá verünk, a felét a kásához adjuk. Tűzálló tálba öntjük a masszát, a tetejét elsimítjuk, megrakjuk vékonyra szeletelt almával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig a legalsó sínen sütjük.
A maradék tojásfehérjét édesítjük, ráterítjük a felfújtra, és pár perce visszatoljuk a forró sütőbe. Tálaláskor fahéjas Canderelt szórunk rá. Nagyon laktató!
(Én sütés előtt a tetejére kókuszreszeléket szórtam)

 

Almás, vaníliás, fahéjas zabkása (1)

Tejbe beletesztek vanília rudat felforraljátok beletesztek zabpelyhet, belevágtok egy almát és megszórjátok fahéjjal + némi édesítő... isteni. Itt is lehet boleró italporral kísérletezni, így akár egzotikus ízű zabkását is kaphattok.

Árpakásakrém (2)

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 2,5 dl tej, citromhéj, só, 7 dkg árpapehely
A tejet és a vizet elvegyítjük, megsózzuk és felforraljuk. Beleszórjuk az árpapelyhet, hozzáadjuk a citrom héját. Négy-öt percig kis lángon főzzük, gyakran kevergetve. A kész kását ízlés szerint édesítjük, tálkákba osztjuk és kihűtjük.
A mártáshoz málnát villával szétnyomkodunk, édesítjük, és vaníliát adunk hozzá. (aroma, vaníliás fruktóz vagy kikapart vaníliarúd) 1 pohár joghurtot elvegyítünk a gyümölcspéppel, és ezt adjuk a kásához.

Tipp: a kihűlt kásához két evőkanál túrót és egy dl tejszínt adva még finomabb lesz.

 

Császármorzsa (1)

Zabkorpa, 1 tojás sárgája, picike só, citromhéj belereszelve és annyi tej, amennyit az egész felszív. Állni hagyom, közben felverem a tojásfehérjét kemény habbá, és óvatosan belekeverem. Egy lábosba olíva olajat teszek, megsütöm mindkét oldalát, majd fakanállal kis darabokra szaggatom, és hagyom az egészet átsülni. (Tepsiben is meg lehet sütni, és akkor a végén kell felvágni). Lehet enni fahéjas gyümölccsel (azt is leírom) vagy Canderel kakaóporral.

Epres piskótaomlett (2)

1 tojás, 2ek dara, pici rama,5 dkg eper,1tk keményítő.
A tojást szétválasztjuk, a sárgáját édesítővel és a darával kikeverem simára, majd felverem a tojáshabot, és a 2t összekeverem. Margarinnal kikent formába öntöm, sütőbe sül 10percet. Az epret feldarabolom és 1 evőkanálnyi vízbe megfőzöm teszek bele keményítőt, és besűrítem. Ha kész az omlett beleteszem, és kettéhajtom

Kiflifelfújt (2)

1, másfél teljes kiőrlésű szikkadt zsemle v. kifli, tej, fahéj, szegfűszeg, mézpótló (közértben kapható diabetikus készítmény), mák, cukormentes lekvár. A kiflit, zsömit karikákra vágom, a tejet a mézpótlóval felforralom, reszelek bele citromhéjat, pici fahéjjal, szegfűszeggel ízesítem, majd ráöntöm a kiflire. Így tíz percig áll. Ezután tepsibe szórom, teszek rá mákot és cukormentes lekvárt, majd előmelegített sütőben 45 percig sütöm. isteni és azt hiszem 2-es kódú, bár a mézpótló nem tudom milyen besorolást kapna.

Meggyes túrófelfújt (1)

50 dkg meggy, 3 tojás,40dkg túró light, édesítő, csipet só, fél citrom leve, pici Delma. A meggyet apróra vágom, lecsepegtetem. a tojás sárgákat fehéredésig keverem az édesítőporral. Pisi sót teszek bele, majd a citrom levét és héját, utána az áttört túrót, a 3 tojásfehérje felvert habját a csipet sóval, majd a meggyet. Margarinozott formákban sütöm, előmelegített forró sütőben.

Palacsinta (2)

12dkg darált zabpelyhet és 8dkg tk lisztet összeöntünk, 2 tojást beleütünk, simára keverjük majd szódavízzel hígítjuk (1,5dl) hogy ne legyen csomós. Megsózzuk (1 mokkáskanál), 3 ek olajat hozzáadunk. 15 percig állni hagyjuk. Palacsinta sütőben 12 palacsintát sütünk belőle picike olajon. Ízlés szerint töltjük

Palacsinta (2)

10-12 db-hoz, 20 dkg tk. liszt, 2 db tojás, 3 dl tej, 2 dl ásványvíz, 1/2 dl olíva, csipet só. Az első sütés előtt kell kiolajozni a palacsintasütőt, később már nem

 

Palacsinta (1)

20 dkg zabpehelyliszt, 2 tojás, 1 dl tej, 4 dl víz (és ahogy az idő múlt úgy kért még kis vizet, én nem nagyon szeretem ha sűrű a tészta. Pár csepp olaj, és egy kicsi só.         
Lassabban sült meg mint a rendes palacsinta, de nem szakadt, nem ragadt. És lehetett feldobva forgatni.

 

Palacsinta töltelékek (1)

  1. Mák, Canderel
  2. Kókuszreszelék, Canderel
  3. Kakaópor, Canderel, Kókuszreszelék
  4. Kakaó, Canderel
  5. Fahéj, Canderel
  6. Édesített túró, vagy bármilyen túrókrém
  7. Joghurtot kakaóval, édesítővel összekeverni, kicsit folyós, de öntetnek is finom a palacsintára.

 

 

Szilvás gombóc (2)

¼ kg túró, 1 tojás, só, kis fruktóz, só, 10 dkg tk. liszt, 5 dkg Delma.
Összegyúrjuk a hozzávalókat, meg kell nézni, milyen az állaga. Lisztet, vagy ha túl kemény egy kis tejfölt lehet még bele tenni. Ezután kiszaggatni, bele a szilvát (fahéjas fruktózba forgatva, ha úgy szeretitek), kifőzzük. Én fahéjas fruktózzal szórom meg.

Tejbezabi (1)

4 dl tejet felforralok, beleteszek 5 kanál zabkorpát (vagy pelyhet), lassú tűzön főzöm, kevergetem kb. 5-8 percig. Utána teszek bele folyékony édesítőt és azonnal, forrón eszem. Isteni :)))))
Ízesíthetjük fahéjjal.

 

Tejbezabi málnával (1)

Tejbezabit főztem, és hozzákevertem felolvasztott fagyasztott málnát kicsit összetörve. Nagyon nagyon finom, és egyes maradt. Próbáljátok ki

 

Túrógombóc (1)

40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa. Én ma csináltam, de megvariáltam, vagyis fahéjas szilvát tettem a közepébe, és lett belőle szilvás gombóc. :)) Nagyon finom.
Szilvás öntetet tettem rá: szilvát tejföllel turmixoltam, sok-sok fahéjjal

Túrógombóc (1)

40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa.
Túrót a tojás sárgájával, édesítővel, zabkorpával összekeverem, a fehérjét habnak felverem. Végül összeforgatom az egészet, s min. 1 órára hűtőbe teszem. Forrásban levő vízben megfőzöm. Én málnamártást ettem hozzá  (málna, pici édesítő és tejföl)

 

 

Túrós palacsinta vanília sodóval (2)

A palacsintához: 6 tojás, 10 dkg szójatejpor, 1 dl tejszín, édesítő ízlés szerint, csipet só. A túrókrémhez: 40 dkg túró, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, édesítő.
Az öntethez: 3 dl tejszín, 3 dl víz, édesítő, 2 tojás sárgája, 1vaníliarúd, vagy aroma.

Keverd el a tejszínnel a szójatejport, az édesítőt és a sót, majd add az egyben felvert tojásokhoz. Közepes lángon süss 8 db vastag palacsintát. A töltelékhez törd össze vagy passzírozd át a túrót, keverd krémesre a tejföllel, ízesítsd citromhéjjal és az édesítővel. Az öntethez forrald fel a tejszínt a vízzel és a vaníliával. Keverd habosra a tojássárgáját az édesítővel, majd apránként add a tejszínhez folyamatosan keverve, nagyon lassú tűznél. Főzd addig, míg besűrűsödik, de ne forrald, nehogy összeugorjon.
A palacsintákat kend meg a túrókrémmel, hajtsd négybe, kettőt-kettőt helyezz egy tányérra és önts nyakon a sodóval.

Ünnepi zabkoch (1)

Zabkorpából tejben kását főzünk. Ünnepi estére úgy lehet elkészíteni, hogy adagonként fogsz egy tojást, és felvered külön a fehérjét meg a sárgáját, és a főzés vége felé belekevered a sárgáját, majd leveszed a tűzről és apránként belekevered a fehérjét. Ez így nagyon krémes. Mama így csinálja a tejbegrízt, ja és reszelt citromhéj, bár ezt lehet, hogy ti is tesztek bele, nem emlékszem.
Egy kis szódabikarbóna meg be a sütőbe és kész is van a zabkoch

Zabkoch (2)

Zabpehelyből tejbezabit főzök, teszek bele édesítőt, citromhéjat, (esetleg fahéjat, vanília aromát) és 2-3 tojás sárgáját. A fehérjét felverem, és ha már langyos a zabi, hozzákeverem. Sütőbe magas lángon kb. 1 órát kell sütni. Préselt gyümivel tálalom, de jó a light málnaszörp is és így 1-es.

 

Tészták

Kókuszos tészta (2)

Teflon serpenyőben 2 teáskanál szezámmagot szárazon megpirítottam. Rázogatni kell, nehogy odaégjen. (kb. fél perc) Adtam hozzá kb. 2-3 evőkanál kókuszreszeléket, és még egy fél percig rázogatva pirítom. A végén egy pici olívaolajat teszek alá. Teszek bele 2 evőkanál fruktózt és fahéjat (vagy 2 csomag fahéjas fruktózt). Addig melegítem óvatosan, amíg el nem olvad a fruktóz. Néha picit le kell venni a tűzről, mert ha megég, akkor nem jó.
Ez így eddig bármibe (süti vagy akármilyen édesség) felhasználható. Én 10 dkg kifőtt tésztával kevertem össze.

 

Paradicsomos penne (2)

Egy csomag durumtésztát (tollhegy penne) másfél liter, higított paradicsomsűrítményben megfőzünk, reszelt hagymával, fokhagymával, oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, egyéb olaszos fűszerekkel ízesítjük, de mindvégig keverjük, mert összeragad különben! A végén besűrűsödik, és parmezánnal szórva tálalható.

Sonkás spenótos tészta (2)

20 dkg 3 színű tészta (durumdarás), 20-25 dkg paraj (mirelit is jó, el kell fűrészelni), 15 dkg füstölt sonka (sovány), 1,5 dl 10 %-os tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, 2 evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál tárkony, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint
10 dkg sajt (legjobb a füstölt sovány, pl. Anikó)

A tésztát kifőzöd, közben az olajon átforgatod a sonkát. Ezután beleteszed a spenótot, az összenyomott fokhagymát, tárkonyt, szerecsendiót, sót és borsot, kb. fél deci vizet. 5-10 percig párolod, majd felöntöd a tejszínnel elkevert keményítővel. Kicsit összerottyan, nem szabad forralni!!!
A tésztára szedve tálalod. Majd megszórod reszelt sajttal (ha puha, beteszed a mélyhűtőbe pár percre

 

Spenótos tészta (2)

20 dkg tk. tészta, 25 dkg fagyaszott spenót, 12 dkg túró, 0,5deci tej, 1/4 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, bors, szerecsendió, bazsalikom. Sütőt 220 fokra előmelegítem, tésztát megfőzöm, spenótkrém: spenótot lecsöpögtetni, turmixolni a többivel, összekeverni, kerámia tálat kivajazni, s benne megsütni, tetejére lehet rakni kecskesajtot, 15 perc alatt kész.

Spenótos tészta (2)

Megfőzöm a teljes kiőrlésű tésztát- pl. Biopont. Szűröm. Összeturmixolok: felengedett mirelit spenót, vagy friss, újhagyma, fokhagyma, light túró, tejszín, tej, bors, szerecsendió, esetleg sajt. Összekeverem a tésztával, és tűzálló tálba rakom. Sajtot reszelek rá, ami 2es kódú és sütőben megsütöm, Tetejére tehetek még bazsalikomot, vagy petrezselymet